JuridischOndernemenTipsZZP

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers niet verplicht, wel handig!

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is voor zzp’ers niet verplicht. Datzelfde geldt voor diverse andere verzekeringen. Enkel voor de volksverzekeringen dien je als zzp’er een verplichte premie af te dragen. Dit wordt verrekend bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting aan het begin van het nieuwe jaar. Het afsluiten van een zzp aansprakelijkheidsverzekering biedt ondernemers echter wel verschillende voordelen. Hoewel dit niet verplicht is, kan het afsluiten hiervan zodoende meer dan het overwegen waard zijn! In dit artikel lees je meer over de voordelen van het afsluiten van een zzp aansprakelijkheidsverzekering.

Mogelijk heb je privé al een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering biedt helaas geen dekking bij schade in de zakelijke sfeer. Het is daarom verstandig om de zzp aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten naast de verzekering die je privé hebt afgesloten. 

Dekking bij een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers biedt dekking bij letsel die je aan iemand anders, of aan andermans spullen hebt toegebracht. Denk bijvoorbeeld aan een leiding die je per ongeluk geraakt hebt tijdens boor- of sloopwerkzaamheden. Ook het omgooien van een dure vaas of bijvoorbeeld het beschadigen van een schilderij komt voor. De kosten voor de hierbij ontstane schade dien je zelf te vergoeden, wanneer je geen zakelijker aansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt. Het maakt dat de toekomst van je bedrijf in gevaar kan komen!

Ook financiële schade bij (para)medische beroepen als er geen schade aan personen of spullen van anderen is ontstaan wordt gedekt vanuit de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Kijk de polisvoorwaarden van een verzekering nog eens na, voordat je deze definitief afsluit. Zo weet je precies welke schade gedekt wordt door de verzekeraar. 

Dekking van de verzekering aangepast op de branche

De dekking van een zzp aansprakelijkheidsverzekering wordt door onder meer Nationale Nederlanden aangepast naar de behoeftes van een branche. Zo betaal je in geen geval voor een dekking waarvan je binnen jouw branche geen gebruik zal maken. Als vrachtwagenchauffeur krijg je met andere risico’s te maken, dan wanneer je bijvoorbeeld als online marketeer werkt. 

Dekking voor eerder ontstane schade

Het kan voorkomen dat pas later blijkt, dat je al voor het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering schade hebt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding, welke pas op een later moment voor vochtschade zorgt. In dergelijke situaties spreekt men van een voorrisico. Enkel wanneer je niet kon weten dat deze schade al bestond op het moment dat de aansprakelijkheidsverzekering werd afgesloten, zal deze schade gedekt worden door de verzekeraar. Kijk voor het afsluiten van een verzekering goed, of dit voorrisico gedekt wordt. Het kan je hoge kosten besparen! 

Andere verzekeringen voor zzp’ers

Andere verzekeringen voor zzp’ers

Niet alleen het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering kan interessant zijn voor zzp’ers. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de voordelen van een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering biedt bescherming bij conflicten met leveranciers, klanten of zakenpartners. De kosten voor een gerechtelijke procedure of juridisch advies kunnen erg hoog zijn, als je deze uit eigen zak moet betalen. Een rechtsbijstandverzekering biedt hiervoor een uitgebreide dekking. 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close