bizz.nl

5 verschillende soorten leningen voor ondernemers

Ondernemen is niet gratis. Om een bedrijf op te starten zijn vaak investeringen nodig. Om door te kunnen groeien zijn vaak ook investeringen nodig. Natuurlijk hebben ondernemers vaak privé en later ook zakelijk wel een spaarpotje, maar dit is vaak niet toereikend. Bovendien is het prettig om een financiële buffer te kunnen bewaren. Dat betekent wel dan men voor investeringen vaak aangewezen is op een zakelijke lening. Die bestaan in verschillende vormen, waarvan we hier een aantal belangrijke op een rijtje zetten. Ook waarschuwen je voor de effecten van een mogelijke BKR registratie.

Annuïtaire lening

De meest gangbare vorm van lening voor zakelijke doeleinden is de annuïtaire lening. Hierbij betaal je een vast maandbedrag. Aanvankelijk betaal je vooral rente. Later ga je pas het daadwerkelijk geleende bedrag aflossen. Dit zorgt ervoor dat je in het begin meer geld kunt overhouden als kapitaal om mee te werken.

Lineaire lening

Ook de lineaire lening is een populaire vorm. Het verschil met een annuïtaire lening is dat je bij een lineaire lening gelijkmatig rente en lening aflost. De rente wordt berekend over het nog niet afgeloste geleende bedrag. Hierdoor heb je aan het begin van de looptijd relatief hoge lasten. Met verloop van tijd, neemt het nog niet afgeloste bedrag af en betaal je steeds minder rente. Als je dus wilt dat je maandlasten afnemen, moet je voor een lineaire lening kiezen.

Achtergestelde lening

Wil je een lening dat ander vreemd vermogen niet in de weg zit, dan is de achtergestelde lening een goede optie. Wanneer je problemen krijgt met de aflossing, moet de kredietverstrekker achteraan in de rij van schuldeisers aansluiten met een grote kans dat hij zijn geld niet terugkrijgt. Voor dat risico wil een kredietverstrekker natuurlijk wel compensatie. Daarom hebben achtergestelde leningen een hoog rentepercentage. Om een achtergestelde lening te kunnen afsluiten, moet je als ondernemer aan strenge voorwaarden voldoen.

Converteerbare lening

Wil je de eerste jaren niet hoeven aflossen, zodat je die tijd hebt om voor voldoende cashflow te zorgen, dan is het de moeite waard om een converteerbare lening te overwegen. Na een aantal jaar niet aflossen, kan de lening omgezet worden in een reguliere lening of aandelen. Dat laatste maakt deze vorm van lening interessant voor kredietverstrekkers, omdat het uitzicht biedt op een hoog rendement.

Bureau Kredietregistratie

Naast een goed businessplan is een je verleden met leningen en kredieten ook een factor in het besluit van een kredietverstrekker om jou een zakelijke lening te verstrekken. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) houdt dit bij en kredietverstrekkers kunnen dit inzien en op basis hiervan beoordelen of ze je wel geld willen lenen en zo ja, hoeveel. Heb je nog een lopende rekening, dan kun je mogelijk minder lenen als je gehoopt had. Heb je in het niet al te verre verleden te maken gehad met betalingsachterstanden, dan kan dat resulteren in een negatieve BKR registratie. Sta je als wanbetaler te boek, dan kan dit ten koste gaan van je mogelijkheden om een lening te krijgen. Toch is een negatieve BKR registratie altijd terecht of voldoende actueel. Zo’n negatieve registratie bij het BKR verwijderen is mogelijk door beroep aan te tekenen, wat je ook door een gespecialiseerd bedrijf kunt laten doen. Zelfs een terechte BKR registratie verwijderen kan mogelijk zijn langs deze weg.

Mobiele versie afsluiten