Evenementen

5 tips voor de beste netwerkborrel

Een netwerkborrel is niet bij iedere ondernemer een favoriet agendapunt. Het kan een spannend idee zijn om een zaal vol onbekenden binnen te stappen. Met wie ga je praten en wat moet je dan zeggen? Toch is het een goed idee om deze gelegenheden niet over te slaan. Het kan voor jou als ondernemer zeker een positief effect hebben. Bedenk eens hoeveel nieuwe mensen je zult ontmoeten en de kansen die dat met zich meebrengt. Zie je er tegenop? Gelukkig zijn er dan wat dingen die je kunt doen om ontspannen te genieten van een netwerkborrel.

Stap voorbereid naar binnen

Speel op safe en doe je huiswerk. Juist als je onvoorbereid naar binnen stapt, zul je je ongemakkelijk voelen en niet weten waar je moet beginnen. Vraag van tevoren na wie er aanwezig zullen zijn en bedenk met wie je graag in gesprek wilt raken. Waarom wil je diegene spreken en waar wil je het dan over hebben? Je kunt ook extra vroeg komen en een praatje met de gastheer of gastvrouw maken. Vraag of er mensen zijn aan wie hij je voor zou kunnen stellen. Bedenk ook hoe je met iemand in gesprek wilt raken als je even alleen staat. Dat maakt het op het moment zelf gemakkelijker om op iemand af te stappen.

Stel je open voor iedereen

Netwerkborrel jezelf openstellen

Het kan gebeurd dat er iemand op je afkomt om een praatje te maken, met wie je absoluut geen klik hebt. Bedenk dan dat je hier niet komt om mensen te ontmoeten die in je vriendenkring zouden passen, maar om collega-ondernemers te leren kennen, en om elkaar te helpen met wederzijdse kennis en ervaring. Blijf daarom vriendelijk en professioneel, dan kun je na verloop van tijd het gesprek op een nette manier afronden. Ook mensen waar je persoonlijk niet zoveel mee hebt, kunnen je prima zakelijk advies geven.

Vraag mensen naar hun mening

Om een praatje met te beginnen, kun je een algemeen thema aansnijden. Als je zorgt dat je op de hoogte bent van de actualiteiten, is een onderwerp uit het nieuws prima te gebruiken om een gesprek op gang te krijgen. Door je gesprekspartner te vragen naar zijn of haar mening daarover, raak je al snel aan de praat. Mensen vinden het fijn om te vertellen hoe ze over dingen denken. Gedurende het gesprek kun je dan gemakkelijk een bruggetje maken om het over zakelijke dingen te hebben.

Praat juist met mensen die je nog niet kent

Op een netwerkborrel kan het heel verleidelijk zijn te blijven hangen bij de mensen die je al kent. Dat praat gemakkelijk en is ook nog eens heel gezellig. Toch is het beter om op mensen af te stappen die je nog niet kent en daarmee je netwerk te vergroten. Het kan nieuwe input voor je onderneming betekenen, nieuwe ideeën en nieuwe kansen. Is er iemand die geen gesprekspartner heeft? Ga daarmee in gesprek. Of sluit aan bij een groepje door op een natuurlijke manier aan te haken bij het gesprek. Je zult mensen ontmoeten die op een andere manier tegen dingen aankijken dan jij. Dat is prikkelend en kan je zomaar een verfrissende blik op je werk opleveren.

Maak en passant aantekeningen

Op een netwerkborrel is er veel nieuwe informatie om te onthouden. Weet jij later nog welke belangrijke dingen je gesprekspartners je hebben verteld? Het is daarom handig om af en toe snel een notitie te maken op je smartphone of op papier. Dan kun je daar op een later moment op teruggrijpen. Je gesprekspartner zal het zeker op prijs stellen als je bij de volgende netwerkborrel nog details weet te herinneren, die tijdens de kennismaking zijn besproken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close