Juridisch

5 nieuwe regels die je beter moet kennen

De paradox van de ondernemer is dat het leven als ondernemer je op allerlei manieren vrijheid biedt, maar dat je gelijktijdig aan allerlei regels gebonden bent. Die regels veranderen bovendien ook nog regelmatig. Soms zelfs zonder dat je hier goed over geïnformeerd bent. Het is dus ook wel van belang om hier zelf het oog op te houden. Zo zijn er een aantal relatief jonge regels waar je meer van zou moeten weten. Alleen al omdat ze ook jouw bedrijf raken. Alle reden om dus de volgende 5 zaken eens goed door te nemen en er mee aan de slag te gaan.

1 De Engelse rechter

Handel gebeurt meer en meer internationaal. Dat betekent dus ook dat er meer en meer grensoverschrijdende conflicten kunnen ontstaan. Dat hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Je kunt namelijk in Nederland conflicten gewoon in het Engels voor de rechter laten komen. Dat kan zelfs gewoon in eigen land. Dat maakt het voor alle partijen dus een flink stuk gemakkelijker om er op een goede manier uit te komen met behulp van de rechtspraak. Het is wel belangrijk om te weten dat je deze mogelijkheid hebt. Zo kun je er gebruik van maken op de momenten dat je er nood aan hebt.

2 Gratis loopbaanadvies

De moderne zakenwereld staat in het teken van verandering. Dat geldt ook voor medewerkers. Het wordt meer en meer gebruikelijk om tijdens de loopbaan nog eens te veranderen van baan. Levenslang bij dezelfde werkgever is er bijna niet meer bij. In dat opzicht is er dan ook sinds kort een regel die het mogelijk maakt voor 45-plussers om gratis loopbaanadvies aangeboden te krijgen. Het is dus ook belangrijk dat je dit als ondernemer mogelijk maakt voor iedereen die dit nodig heeft in deze categorie. Zorg dus dat je daar goed op voorbereid bent om alles in goede banen te laten lopen.

3 Afschrijving eigen gebruik

Het was al een regel die niet heel erg duidelijk was voor veel ondernemers. Nu is het echter ook nog eens een regel die verder is aangescherpt. Het gaat om de afschrijving voor gebouwen in eigen gebruik. Het is belangrijk om te weten dat de manier waarop dit gaat en wanneer je hier recht op hebt flink is veranderd. Het gaat alleen nog om gebouwen die in de boeken staan voor een waarde die hoger is dan de WOZ-waarde. Dit kan flink lastig zijn en daarom is het belangrijk de belastingadviseur erbij te betrekken.

4 30%-regeling nu 6 jaar

De 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland is verkort. Dit was altijd 9 jaar, maar is nu nog maar 6 jaar. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat dit niet alleen voor nieuwe gevallen geldt. Ook voor de bestaande gevallen is deze verkorting van toepassing. Daarom is het dus belangrijk om goed in de gaten te houden voor welke werknemers dit allemaal geldt en in welke mate dit de zaken op korte termijn zal gaan veranderen. Dit is namelijk een flinke hap die er in één keer af kan gaan bij veel bedrijven.

5 Bescherming bedrijfsgeheimen

Soms lijkt het alsof de aangescherpte regels alleen maar in het nadeel van ondernemers uitvallen. Er is echter ook goed nieuws te melden. De regels rondom het beschermen van bedrijfsgeheimen zijn flink aangescherpt. Dit betekent dat een bedrijf nu veel meer mogelijkheden heeft om allerlei geheimen op het gebied van knowhow en dergelijke gemakkelijker kan afschermen. Bovendien zijn zij die zaken onrechtmatig openbaar maken veel gemakkelijker aan te pakken. Dit maakt het zakendoen en ondernemen wel een flink stuk gemakkelijker. Alle reden om hier dus ook goed naar te kijken en er alles van te willen weten.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close