Juridische zaken kunnen al snel ingewikkeld worden. Om alle kleine lettertjes goed te snappen dien je zelf soms rechten gestudeerd te hebben en dat hebben de meeste ondernemers niet. Ook als je verwikkeld raakt in een juridisch conflict is het soms lastig te bepalen wanneer je in je recht staat. Voorkomen is uiteraard in veel gevallen beter dan genezen. Er zijn verschillende stappen die je als ondernemer kunt zetten om bepaalde risico’s af te dekken. Daarom delen we 5 juridische adviezen van experts met je. Met deze tips ben je een groot deel van de problemen voor!
1 Zorg voor waterdichte algemene voorwaarden
Elke ondernemer moet algemene voorwaarden opstellen. Dat voelt vaak als het zoveelste ‘moetje’ op de takenlijst. Maar het is belangrijk voldoende aandacht te besteden aan je algemene voorwaarden en niet zomaar een concept van Internet af te plukken.
Goede algemene voorwaarden kunnen je veel tijd en geld besparen. Zo ben je eventuele discussies voor en heb je altijd iets om op terug te vallen. Zowel in het zakendoen met partners, leveranciers als klanten zijn algemene voorwaarden van belang. Je kan hierin ook extra clausules opnemen zoals welke rechtbank er bevoegd is bij conflicten. Daarnaast staat in je algemene voorwaarden welke schadevergoeding je aanrekent voor onbetaalde facturen.
2 Dek risico’s af met een contract
Als ondernemer loop je veel risico’s. Zowel met partners, leveranciers als klanten kunnen er problemen optreden die je kan ondervangen met een contract. Zo kan je prijsafspraken vooraf vastleggen, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Denk daarbij aan een contract met je leverancier en contracten met vaste klanten. Ook voor eenmalige klanten kan je een standaard contract maken. De precieze contracten hangen natuurlijk af van jouw bedrijf. Denk aan het vastleggen van situaties in geval van ziekte, schade of productiefouten. Zo voorkom je juridisch gesteggel over zaken die je ook gemakkelijk vooraf had kunnen vastleggen.
3 Zorg voor het tijdig inwinnen van juridisch advies
Ben je beland in een conflict? Zorg dan dat je op tijd juridisch advies inwint. Vaak proberen ondernemers het inschakelen van een jurist of advocaat zolang mogelijk te rekken. Veel ondernemers zijn terughoudend door de hogere kosten die het winnen van juridisch advies met zich meebrengt. Maar hierdoor ben je op de lange termijn vaak juist duurder uit. Als je tijdens een conflict een verkeerde keuze maakt kan het bijvoorbeeld bij de rechter uitkomen, terwijl dat ook voorkomen had kunnen worden. Daarom is het belangrijk goed te weten welke opties je hebt en of je in je recht staat.
4 Bescherm je bedrijfsgeheimen
Werk je samen met partners of heb je mensen in dienst? Je bedrijfsgeheimen wil je niet op straat hebben liggen. En dat hoeven geen grote geheimen te zijn, maar kan ook gaan over bepaalde cijfers, de werkwijze in jouw bedrijf of die goede ideeën waar jouw concurrent ook erg blij mee zal zijn. Je kan hiervoor vertrouwelijkheidscontracten opstellen en niet-concurrentiebedingen. Elke medewerker zal hier begrip voor hebben en met een kleine moeite ben je grote problemen in de toekomst voor. Laat daarom al je medewerkers deze papieren ondertekenen.
5 Zorg dat je facturen betaald zijn
Aan veel juridische problemen liggen financiën ten grondslag. Veel problemen kan je dan ook voor zijn. Zorg dat je facturen op tijd betaald zijn. Ga daarnaast ook geen verplichtingen aan die jouw bedrijf niet kan dragen. Als ondernemer is het belangrijk om stipt te zijn op de financiën. Als je dit uit het oog verliest of standaard te laat bent met het betalen van facturen, is de kans groot dat dit op den duur tot problemen leid. Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt zeker voor zaken die je gemakkelijk kan voorkomen.