Duurzaamheid

4 slimme manieren om duurzamer te worden

Duurzaamheid is vandaag de dag een term waar je als ondernemer niet omheen kan. Het kan zelfs nooit duurzaam genoeg zijn. Minder papier gebruiken of elektrisch rijden zijn voorbeelden die vaak worden genoemd, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk als het gaat om het verbeteren van de duurzaamheid. Het is dan wel van belang om te weten hoe je dat moet aanpakken. Daarom is het goed om eens te kijken naar een aantal manieren om slimmer met duurzaamheid om te gaan. Deze 4 manieren gaan je daar in ieder geval op een goede manier bij helpen.

1 De duurzaamheid van anderen

Wil je op een slimme manier duurzaam ondernemen? Zorg dan dat je in een duurzame keten terechtkomt. Dat betekent dus dat je ook partners gaat zoeken die duurzaam zijn. Op die manier kun je meeliften op elkaars succes. Wanneer jij duurzaam onderneemt, maar je grondstoffen komen uit de meest vervuilende fabrieken, dan ben je nog altijd maar een druppel op de gloeiende plaat. Zijn je leveranciers en afnemers echter ook duurzaam bezig, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Het is slim om hier optimaal van te profiteren. Op die manier haal je er voor alle betrokkenen het maximale uit.

2 Transporteer nog duurzamer

Natuurlijk heeft de overstap naar elektrisch rijden al veel gebracht. Het kan echter nog duurzamer. Denk aan fietskoeriers voor de kleine afstanden in de omgeving. Of denk aan initiatieven zoals het werken met zeilschepen voor trans-Atlantisch vervoer. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer je producten niet binnen een bepaalde tijd binnen moeten zijn aan de overzijde van de oceaan. Het neemt echter niet weg dat het altijd goed is om na te denken over andere vormen van transport die mogelijk nog veel groener zijn dan de vormen die je nu al hebt gekozen. Alle reden om je hier dus op te richten.

3 Maak het circulair

De stap in duurzaamheid die momenteel door de meeste bedrijven gezet wordt, is de stap naar circulair ondernemen. Het product van vandaag is de grondstof van morgen. Bedenk daarbij natuurlijk wel dat het hergebruik van de producten op een duurzame manier moet gebeuren. Dat is iets anders dan traditionele vormen van recycling waar achteraf bezien nog weleens onnodig wat handelingen kwamen kijken die schadelijk waren voor het milieu. Om goed circulair actief te zijn is het slim om er eerst veel kennis over op te doen. Dit geeft de zekerheid dat je er het maximale uit kan halen.

4 Zet alles uit

De laatste tip is misschien wel een inkoppertje, maar er is nog altijd veel mee te bereiken. Het gaat dan natuurlijk over het gebruik van apparaten. Dat betekent dus dat je alle apparaten uit moet zetten. Zet ze alleen aan op het moment dat je ze gebruikt. Omdat apparaten tegenwoordig meer en meer slimmer worden, is het wel ook steeds gemakkelijker om dit op de juiste wijze voor elkaar te krijgen. Alle reden om je hier dus op te richten. Dit maakt het duurzaam ondernemen alleen maar gemakkelijker voor iedereen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close