Juridisch

4 redenen om altijd een advocaat paraat te hebben

Als ondernemer kom je soms in aanraking met zaken die je vooraf niet bedacht had. Zo kunnen er problemen ontstaan met wanbetalers of heb je een conflict met één van je personeelsleden. Maar niet alleen voor geschillen kan je terecht bij een advocaat. Juist om problemen te voorkomen kan een advocaat ook goed van pas komen, bijvoorbeeld voor het opstellen van een contract of om een bepaald contract beter te begrijpen.

Het aanspannen van een rechtszaak

Het eerste wat te binnen schiet voor het inschakelen van een advocaat is natuurlijk het aanspannen van een rechtszaak of kort geding. Het aanspannen van een rechtszaak kan uiteraard over veel verschillende dingen gaan. Niet voor alle rechtszaken heb je de hulp van een advocaat nodig. Bij de kantonrechter kan je ook een kort geding aanspannen met hulp van een jurist. Een jurist heeft ook Rechten gestudeerd, maar geen aanvullende Advocatuur opleiding gevolgd. Zij hebben daardoor grotendeels dezelfde kennis als advocaten, maar hun bevoegdheden liggen lager dan die van een advocaat.

Voor kleinere rechtszaken kun je naar de kantonrechter, maar voor grotere zaken niet. Ga je naar de Rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad der Nederlanden, dan heb je altijd een advocaat nodig. Het is fijn om contact te hebben met een advocaat, zodat je vooraf weet dat je een sterke strafpleiter voor je hebt werken.

Een advocaat helpt je met ingewikkelde contracten

Maar niet alleen voor een rechtszaak is de hulp van een advocaat handig. Bij het aangaan van een contract kan het soms behoorlijk onduidelijk zijn wat er nu precies in het contract staat. Vaak worden er termen gebruikt waar de meeste mensen niets van snappen. Voordat je een dergelijk contract tekent, moet je wel weten waar je voor tekent. Daarom is het altijd fijn om op die momenten een advocaat te hebben waar je het contract heen kan sturen. Een advocaat controleert of er geen vreemde dingen in staan en of alles in het contract wel rechtsgeldig is. Hierdoor voorkom je verrassingen in de verdere samenwerking met de andere partij.

Hulp met opstellen van contracten en voorwaarden

Naast het begrijpen van andermans contracten, helpt een advocaat ook met het opstellen van je eigen contracten en voorwaarden. Bij het opstellen van contracten is het van belang te letten op de details. En de details in een arbeidsovereenkomst zijn weer heel anders dan wat er in een huurcontract moet staan. Een advocaat helpt je rechtsgeldige contracten op te stellen, zodat je niet in de problemen komt. Ook bij het opstellen van je algemene voorwaarden is het van belang met allerhande zaken rekening te houden. Als je bepaalde belangrijke elementen vergeet te vermelden, kan je hier in de toekomst behoorlijke problemen door krijgen.

Daarnaast kan een advocaat helpen met het opstellen van juridische brieven. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een wanbetaler. Een advocaat kan sommatiebrieven versturen namens jouw bedrijf en je begeleiden in het verdere proces, indien nodig tot aan de rechtbank.

Advies omtrent je personeelszaken

Uiteraard hoop je dat de samenwerking met je personeel van een leien dakje verloopt. Dat er geen ongelukken op de werkvloer gebeuren en er geen conflicten ontstaan tussen jou en je personeel. Maar helaas loopt dit soms anders dan gedacht. Een advocaat heeft ook hierin een adviserende functie. Twijfel je welke route het beste te bewandelen, dan kan een advocaat hierbij helpen. Een advocaat kan je vertellen welke acties je wettelijk gezien wel en niet mag ondernemen. En mocht het geschil zo hoog oplopen dat jullie in de rechtbank uitkomen, ook dan kan je advocaat je natuurlijk helpen. Ook bij een ongeluk op de werkvloer kunnen behoorlijke kosten komen kijken. Gelukkig kan dit vaak worden ondervangen door een goede verzekering, maar ook hierin kan een advocaat indien nodig adviseren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close