Juridisch

4 manieren om juridische kosten te besparen

Juridische kosten zijn voor sommige bedrijven een grote kostenpost. Daarnaast zijn veel ondernemers huiverig om juridisch advies in te winnen, met name vanwege diezelfde kosten. Het inhuren van een jurist of advocaat is ook geen goedkope aangelegenheid. De uurtarieven zijn niet mals en vaak is het werk niet in één uur gedaan. Maar gelukkig zijn er diverse manieren waarop je als ondernemer kan besparen op de juridische kosten. Inventariseer vooraf waar voor jouw bedrijf de hoogste kosten zitten. Hierdoor kan je gemakkelijk een plan van aanpak maken. We geven je 4 manieren waarop je kan besparen op de juridische kosten in je bedrijf.

Heb je een advocaat nodig of kan een jurist ook adviseren?

Voordat je een advocaat inschakelt, is het raadzaam om te kijken of je daadwerkelijk een advocaat nodig hebt. In veel gevallen kan je namelijk ook de hulp inschakelen van een jurist. Zowel een jurist als advocaat hebben beide rechten gestudeerd en hebben dezelfde juridische kennis. Alleen heeft een advocaat verder gestudeerd en een driejarige advocatenopleiding gevolgd. Voor juridisch advies of zaken voor de kantonrechter kan je ook een jurist inschakelen. Dit scheelt vaak veel geld, want het uurtarief van juristen ligt doorgaans veel lager dan dat van advocaten. Voor een rechtszaak bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad, heb je een advocaat nodig.

Daarnaast kan je de alternatieven voor je bedrijf onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering zijn. Heb je op regelmatige basis juridisch advies nodig? Overweeg dan het afsluiten van een abonnement voor juridisch advies.

Wacht niet te lang met het inschakelen van een advocaat

Advocaat

Om kosten te besparen wachten veel ondernemers vaak te lang met het inschakelen van een advocaat of jurist. Ze proberen het zelf uit te zoeken en hopen hiermee te voorkomen dat ze een jurist of advocaat moeten inschakelen. Maar juist in een vroeg stadium juridisch advies inwinnen kan helpen de zaak niet te laten escaleren. Een conflict met een werknemer, leverancier of partner? Zorg dat je weet wat er juridisch gezien kan en mag. Zo voorkom je in veel gevallen dat de situatie verergert en uiteindelijk voor de rechter moet komen. Door dus tijdig juridisch advies in te winnen bespaar je in de meeste gevallen juist op de juridische kosten.

Vergelijk prijzen van advocaten

Er zijn veel advocaten die jouw bedrijf kunnen helpen. En het prijsverschil tussen verschillende advocaten is erg groot. Neem dus niet de eerste de beste advocaat in de arm. Vraag bij meerdere advocaten prijzen op en maak een afgewogen beslissing. Daarnaast kunnen per regio de tarieven erg verschillen, dus het kan ook zeker lonen verderop te zoeken. Tegenwoordig kan je ook bij veel kantoren telefonisch of via Skype advies inwinnen. De prijs hiervan ligt een stuk lager, dus neem dit ook zeker mee in je overwegingen.

Verschillende advocatenkantoren hebben verschillende specialismes. Op wat voor soort terrein heb je juridische hulp nodig? Kan je uit de voeten met een veelzijdig advocatenkantoor of ben je meer gebaat bij een specialistische advocaat? Kijk rustig rond voordat je je beslissing maakt.

Maak vooraf afspraken over de tarieven

Je kan de kosten deels in de hand houden door vooraf afspraken te maken over de tarieven. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. De meeste juristen en advocaten hanteren een uurtarief, maar vooraf is soms lastig te voorspellen hoeveel uur werk het zal gaan kosten. Door te vragen naar de mogelijkheden van vaste prijsafspraken, kan je een hoop kosten besparen. Je kan ook prijsafspraken maken over het al dan niet winnen van een rechtszaak, bijvoorbeeld door extra te betalen bij een gunstige uitkomst.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close